Jarabacoa een mekka voor de actieve toerist

Het rustige stadje Jarabacoa ligt in de provincie La Vega in het midden van de Dominicaanse Republiek. Het stadje ligt op zo'n 30 kilometer van de provinciale hoofdstad Concepción de La Vega. In de Taino taal betekent Jarabacoa eigenlijk "het land waar het water stroomt" en de naam is terecht gegeven. Rivieren en beken uit de omliggende watervallen zoeken zich een weg naar de vallei.  Jarabacoa is dan ook een mekka voor de actieve toerist.


Bezienswaardigheden in en rond Jarabacoa:

  • Salto Baiguate spectaculair is deze waterval in de buurt van Jarabacoa. Afdalen in de diepe canyon en ervaar de adembenemende schoonheid van de Dominicaanse bergen in de buurt.
  • Salto de Jimenoa, op 10 kilometer ten zuidoosten van Jarabacoa crasht deze waterval, die Steven Spielberg ooit heeft gekozen als locatie voor "Jurassic Park", over een 40 meter hoge klif. Een natuurlijke zwemvijver nodigt uit om te zwemmen.
  • El Mogote, achter de Salesiaanse klooster stijgt de huisberg tot zo'n 1.700 meter. U kunt de El Mogote beklimmen met gidsen in ongeveer 3 uur. Geniet van de top en het panorama van de "Dominicaanse Alpen".
  • De Pico Duarte, met 3098 meter de hoogste berg in het Caribisch gebied, is gelegen in de Cordillera Central in het nationale park Parque Nacional José Armando Bermúdez. De tours beginnen meestal vanuit Jarabacoa. Ongeoefende en onervaren wandelaars moeten 3 tot 4 dagen calculeren voor de klim. Als u het doel eenmaal heeft bereikt, ontvouwt het landschap zich in volle glorie.
  • Rancho Baiguate is een soort sportcomplex in Jarabacoa. Hier kunt u raften, hardlopen, op een quad rijden, paardrijden en zelfs trekking naar de Pico Duarte behoort tot de mogelijkheden.
  • Constanza is de hoogst gelegen stad in de Dominicaanse Republiek. In de buurt van Constanza ligt het Plateau "Valle Nuevo", het geologische centrum van het eiland.
  • Santo Cerro / La Vega Vieja, op slechts ongeveer een kilometer afstand van elkaar vindt u deze bezienswaardigheden. Bij Santo Cerro, de Heilige Berg heeft Columbus vermoedelijk ooit een houten kruis geplaatst. Hier staat ook een goed zichtbare kerk, die gewijd is aan María de las Mercedes. Iets lager gelegen  La Vega Vieja (tegenwoordig genoemd Pueblo Viejo), waar Columbus in 1595 de Fortaleza La Concepcion bouwde, dat door een aardbeving in het jaar 1562 werd verwoest. 

Het beste hotel in de stad is "Pinar Dorado", een prima uitgangspunt voor allerlei  excursies is ook het eco hotel "Gran Jimenoa". Uitstekende steaks worden geserveerd in "El Rancho, ingericht in de stijl van een rustieke ranch. Goede pizza's en sandwiches worden geserveerd in het restaurant "Del Parque Galería".

Booking.com